PRZYTULNE NOCLEGI I DOBRE JEDZENIE

Zapraszamy na nocleg do schroniska w pokojach 2-, 3- i 4-osobowych. Pokoje znajdują się na pierwszym piętrze. Z każdego z nich roztacza się widok na bliższą lub dalszą okolicę. Z większości podziwiać można panoramę Tatr. Po wędrówkach i spacerach odpocząć można w sali kominkowej lub na przestronnej, widokowej werandzie. Spragnieni ciepła mogą skorzystać z wolnostojącej drewnianej sauny fińskiej opalanej bukowym i brzozowym drzewem.

Fiński (Zielony) DomekFiński (Zielony) Domekjest przeznaczony na kilkudniowe pobyty dla rodzin i grup ceniących spokój i kameralność. Wiosną 2012 zakończyliśmy prace zmierzające do podniesienia standardu. Każdy z segmentów w domku wyposażony jest w węzeł sanitarny oraz piec lub kominek.

Serwujemy pyszne domowe posiłki
oparte o wyroby własne i regionalne.

Naszą specjalnością są:

  • Krem marchwiowy z cynamonem
  • Kugel (ziemniaczana babka) z gulaszem mięsnym (sezonowo baranim) i warzywami, a w wersji wegetariańskiej kugel z warzywami
  • Pierogi ruskie z bryndzą lub pierogi łemkowskie ze śliwką suszoną
  • Domowa szarlotka podawana na ciepło
  • Herbata korzenna z bacówki
  • Nalewki domowe (Smocza Krew, Leśna, Dereniówka)
  • Herbata ze śliwowicą

Zapraszamy także na pajdę wiejskiego chleba z domowym smalcem i ogórkiem, tradycyjną kwaśnicę z pieczywem wiejskim, kilka rodzajów zup, bigos, pierogi mięsne, pierogi z kapustą i grzybami lub z serem na słodko, schabowego z ziemniakami i surówką, fantazję naleśnikową.

Do picia na ciepło polecamy:

  • czekoladę na gorąco przygotowywaną z prawdziwego kakao
    na mleku wg własnej receptury
  • herbaty czarne, czerwone i zielone, smakowe oraz korzenne
  • kawę z ekspresu z kardamonem,
    kawę parzoną tradycyjnie, rozpuszczalną lub zbożową
  • wino grzane z przyprawami korzennymi i pomarańczą
  • piwo grzane z przyprawami korzennymi
    imbirowe/malinowe oraz z miodem

Do picia na zimno:

  • lemoniada ze świeżych cytryn z kardamonem
  • kilka rodzajów piwa, w tym także lane
  • napoje z bufetu

Na wynos:

  • Miód spadziowy i mniszkowy – Pasieka Wierchomla
  • Oscypki owcze
  • Bryndza – wyrób własny
  • Grzyby z pobliskiego lasu – sezonowo
  • Smalec domowy z cebulką i chrupiącymi skwarkami.

Przy dłuższych pobytach lub dla grup, jadłospis przygotowujemy na życzenie.

Na zamówienie organizujemy pieczenie prosiaka, barana, kiełbas.

Zobacz PODGLĄD WOLNYCH MIEJSC!

Schronisko nad Wierchomlą