Zapraszamy na nocleg do schroniska w pokojach 2-, 3- i 4-osobowych. Pokoje znajdują się na pierwszym piętrze. Z każdego z nich roztacza się widok na bliższą lub dalszą okolicę. Z większości podziwiać można panoramę Tatr. Po wędrówkach i spacerach odpocząć można w sali kominkowej lub na przestronnej, widokowej werandzie. Spragnieni ciepła mogą skorzystać z wolnostojącej drewnianej sauny fińskiej opalanej bukowym i brzozowym drzewem.
Fiński (Zielony) Domekjest przeznaczony na kilkudniowe pobyty dla rodzin i grup ceniących spokój i kameralność. Wiosną 2012 zakończyliśmy prace zmierzające do podniesienia standardu. Każdy z segmentów w domku wyposażony jest w węzeł sanitarny oraz piec lub kominek.
Serwujemy pyszne domowe posiłki
oparte o wyroby własne i regionalne.
Naszą specjalnością są:
- Krem marchwiowy z cynamonem
- Kugel (ziemniaczana babka) z gulaszem mięsnym (sezonowo baranim) i warzywami, a w wersji wegetariańskiej kugel z warzywami
- Pierogi ruskie z bryndzą lub pierogi łemkowskie ze śliwką suszoną
- Domowa szarlotka podawana na ciepło
- Herbata korzenna z bacówki
- Nalewki domowe (Smocza Krew, Leśna, Dereniówka)
- Herbata ze śliwowicą
Zapraszamy także na pajdę wiejskiego chleba z domowym smalcem i ogórkiem, tradycyjną kwaśnicę z pieczywem wiejskim, kilka rodzajów zup, bigos, pierogi mięsne, pierogi z kapustą i grzybami lub z serem na słodko, schabowego z ziemniakami i surówką, fantazję naleśnikową.
Do picia na ciepło polecamy:
- czekoladę na gorąco przygotowywaną z prawdziwego kakao
na mleku wg własnej receptury - herbaty czarne, czerwone i zielone, smakowe oraz korzenne
- kawę z ekspresu z kardamonem,
kawę parzoną tradycyjnie, rozpuszczalną lub zbożową - wino grzane z przyprawami korzennymi i pomarańczą
- piwo grzane z przyprawami korzennymi
imbirowe/malinowe oraz z miodem
Do picia na zimno:
- lemoniada ze świeżych cytryn z kardamonem
- kilka rodzajów piwa, w tym także lane
- napoje z bufetu
Na wynos:
- Miód spadziowy i mniszkowy – Pasieka Wierchomla
- Oscypki owcze
- Bryndza – wyrób własny
- Grzyby z pobliskiego lasu – sezonowo
- Smalec domowy z cebulką i chrupiącymi skwarkami.
Przy dłuższych pobytach lub dla grup, jadłospis przygotowujemy na życzenie.
Na zamówienie organizujemy pieczenie prosiaka, barana, kiełbas.